Музика


      

Музиката е в сърцата на децата. Преди още да се научат да говорят, те обичат да я слушат и да й се радват.

Преподавател:

Даниела Желязкова е завършила Държавна музикална акадмия със специалност хорово дирижиране. От 1995 година се устновява в Торонто, Канада, където през 2000 се запознава с метода на Орф и специализира в Кралската консерватория в Торонто. Като ревностен поддръжник на метода Орф-Шулверк ,Даниела неколкократно е помагала за създаването на програма „Орф” в различни институции и училища, както в Канада, така и в София, където живее от 2007 година. 

В момента е активен член на Българската Орф асоциация и изнася обучителни семинари за студенти и преподаватели из страната и по професионални форуми. 

В професионалната си биография Даниела е преподавала музика във френския лицей „Виктор Юго“, София, френска детска градина „ Малкият принц“ в Драгалевци, в музей-къща „Панчо Владигеров“, София, Орф програма в английското училище “Helen Doron”и" Montesori"  детски градини

В момента е музикален директор и ръководител на детска вокална група „Смърфчета“ в София, диригент на дамски камерен хор, преподава пиано и вокална техника в студиото си в кв. Борово. Преподава музика за малки в детски център „Всезнайко“ в София. От 8 години води Орф музикалната програма в детска къща „Montessori Children’s house”. Тази година Даниела записа и продуцира своя втори диск като пианист Nostalgie.

Тази година ние предлагаме 2 форми на музикални програми: 

1. Музика за деца  от 3 до 6 години

„Шулверк е щастие-свобода да пееш, да се смееш,да танцуваш, да създаваш…”

                                                                                        Карл Орф

В световната практика съществуват няколко образователни концепции относно музикалното възпитание на децата, които са основа за разработване на различни програми и методики.

Една от най- известната и популярна в над 40 страни по целия свят е концепцията на бележития немски композитор Карл Орф-“Шулверк”.

Наименованието “Schulwerk” е създадено от самия К. Орф през 20-те години на ХХ в. и означава „образование в действие”.

Обучението при Орф е през призмата на играта, най-достъпния начин  за развитие и обучение при малките деца. Тялото е звуков инструмент, пляскане, щракане с пръсти, тропане с крака и други е един естествен акомпанимент на всяка музикална дейност и се използва като основа на музицирането.

Речта е в основата на ритмизиране и стартово начало за ритмични и мелодични импровизации. Орф Шулверк е особено подходящ при изучаване на чужд език, тъй като паралелно с развиването на музикалните способности на детето се развива и лингвистичното му мислене, чрез музиката с която се себеизразява.  Ударни инструменти като дайрета, барабани, маракаси, звънчета и много други се използват активно. Музициране със инструменти направени от бита и от природата също стимулират въображението, както и подтикват детето към творчески търсения и разширяват неговите звукови-асоциативно  представи.

Не на последно място е движението при Орф. Движението за детето е най-естествения начин за комуникация. Креативното движение и танца добавят музикалния момент към тази дейност на детето. Самата концепция е изградена върху три единството; движение, говор и музика.

Импровизацията е крайната цел на музикалното образование в Шулверк. Орф философията насърчава децата да преживеят музиката по свой начин и чрез импровизации да изследват нейните възможности. Подпомага успешната социализация и развива конгнитивните способности на децата, едновремено с тяхната емоционална интелигентност.

Заниманията са всеки понеделник от 10:30 часа, с продължителност от 40 до 50 минути.

 

2. Вокална група с актьорско майсторство

 Подходяща дейност за деца над 4 години. Художествен ръководител на групата е вокалния педагог и хоров диригент Даниела Желязкова. Завършила музикално училище и Националната музикална акадения тя има богат опит да работи с деца в България и Канада. Има собствено музикално студио където преподва индивидуални уроци по пиано и пеене. Работи с деца  в Монтесори детска градина и във Френското училище. От 8 години е диригент на женски интернационален    хор

  Основната цел на участие на деца  в такава формация е развиване на музикалните им  и певчески заложби, придобиване на умения за сценично поведение, пеене в ансамбъл, както и възможности за солови изяви. Децата добиват познания по актьорско майсторство,солфеж и танцова хореография.  

  Репертоарът включва детски и юношески песни, както и популярни такива на български, английски, френски и други езици.

При интерес - свържете се с нас на телефон  0876 17 13 17 или 0878144804 за повече информация. 

Предлагаме безплатно прослушване.