Събития


Орф-Шулверк -музика с движение, говор и въображение

КУРС  С УЧИТЕЛИ ПО МУЗИКА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ, МУЗИКАЛНИ ПЕДАГОЗИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ В ДЕТСКИ ГРАДИНИ, ПРОГИМАЗИАЛНО НИВО И В ДЕТСКИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИНСТИТУЦИИ

Съдържание: Музикално- педагогическият подход Орф-Шулверк е креативен начин на работа с деца, съчетаващ ритъм, говор, музика, движение , в който децата творят, музицират и импровизират. В този креативен процес като основен музикален инструмент се използва нашето тяло. Движението е основен похват при работата с ритъм, музикална форма и при импровизация при Орф Шулверк. Използват се естествените умения на детето да говори, да се движи, да възпроизвежда ритъм чрез тялото, да използва гласа си като инструмент за звукоизвличане.

30 ноември; Начален час: 9:30 до 17:00 часа. Регистрация 9:00 до 9:30.

Такса участие: 70 лв + 20 лв. за Удостоверение    

  Одобрена със заповед № РД 09-1865 / 17.06.2019 на Министъра на образованието и науката   

       Брой часове:  16; Кредити: 1

Краен срок за регистрация и заплащане е до 24 ноември, 2019

 

За контакт :Даниела Желязкова, 0878 144 804, danielavidev@hotmail.com

 

Информация   за преподавателя

 

Даниела Желязкова е завършила Държавна музикална акадмия със специалност хорово дирижиране. От 1995 година се устновява в Торонто, Канада, където през 2000 се запознава с метода на Орф и специализира в Кралската консерватория в Торонто. Като ревностен поддръжник на метода Орф-Шулверк ,Даниела неколкократно е помагала за създаването на програма „Орф” в различни институции и училища, както в Канада, така и в София, където живее от 2007 година.

В момента е активен член на Българската Орф асоциация и изнася обучителни семинари за студенти и преподаватели из страната и по професионални форуми.

 

Kакво представлява Орф-Шулверк или музика с движение, говор и въображение

 

„Шулверк е щастие-свобода да пееш, да се смееш,да танцуваш, да създаваш…”

                                                                                        Карл Орф

В световната практика съществуват няколко образователни концепции относно музикалното възпитание на децата, които са основа за разработване на различни програми и методики.

Една от най- известната и популярна в над 40 страни по целия свят е концепцията на бележития немски композитор Карл Орф-“Шулверк”.

Наименованието “Schulwerk” е създадено от самия К. Орф през 20-те години на ХХ в. и означава „образование в действие”.

Обучението при Орф е през призмата на играта, най-достъпния начин  за развитие и обучение при малките деца. Тялото е звуков инструмент, пляскане, щракане с пръсти, тропане с крака и други е един естествен акомпанимент на всяка музикална дейност и се използва като основа на музицирането.

Речта е в основата на ритмизиране и стартово начало за ритмични и мелодични импровизации. Орф Шулверк е особено подходящ при изучаване на чужд език, тъй като паралелно с развиването на музикалните способности на детето се развива и лингвистичното му мислене, чрез музиката с която се себеизразява.  Ударни инструменти като дайрета, барабани, маракаси, звънчета и много други се използват активно. Музициране със инструменти направени от бита и от природата също стимулират въображението, както и подтикват детето към творчески търсения и разширяват неговите звукови-асоциативно представи.